Lees het ervaringsverhaal van Marjolein Kleibeuker,
werkzaam in ziekenhuis Rivierenland in Tiel

“Samen leren vanaf het begin.”

Toen ik met DQRA begon wist ik niet goed wat ik ervan moest verwachten maar ik vind het stiekem wel heel leuk om op een andere manier met onze data bezig te zijn.

Interview door Carla Wijbrandts
Leestijd 4 minuten

Sinds drie jaar werk ik in Tiel. We hebben samen als vakgroep van drie reumatologen besloten te participeren aan DQRA. Inmiddels zijn we twee jaar geleden begonnen met de registratie en leren we steeds nieuwe dingen.

Je moet de data via een bepaalde systematiek aanleveren zodat Dutch Hospital Database (DHD) de gegevens kan extraheren. Daar heb je wel wat ondersteuning voor nodig en iemand van de business intelligence in je ziekenhuis die dat kan doen. Twee keer per jaar vindt een spiegelbijeenkomst plaats en lever je van tevoren weer nieuwe data aan. We wisselen in de vakgroep af wie de bijeenkomst bijwoont.

Bij een spiegelbijeenkomst ben je allemaal vanuit je eigen ziekenhuisinformatie ingelogd in het systeem. Het fijne is dat de gegevens geanonimiseerde zijn. In de linker balk zie je allerlei groepen waar je op kan selecteren zoals jaartallen, maar ook op ziektebeeld, welke Disease Modifying Anti-Rheumatic Drug (DMARD) of biological iemand gebruikt. Zo kun je dus allerlei overzichten creëren en geanonimiseerd vergelijken met anderen. Je ziet tabellen met diverse balken, waarbij elk ziekenhuis gerepresenteerd is met een balk. Ieder ziekenhuis heeft een eigen randomnummer toegewezen gekregen. Je kunt zien hoe jij als ziekenhuis ten opzichte van de anderen uitkomt op allerlei verschillende uitkomsten afhankelijk van de gestelde vraag. Bijvoorbeeld hoeveel geld jij uitgeeft aan biologicals bij de diagnose reumatoïde artritis. Welke biological schrijf je het meeste voor en komt dat overeen met je preferentiebeleid? Ook kun je de Disease Activity Score (DAS28) zien en bijvoorbeeld uitzoeken binnen hoeveel tijd een nieuwe reumatoïde artritis patiënt (RA) in DAS28-remissie is. Er zijn dus heel veel dingen die je eruit kan halen.

Kun je me meenemen naar een inzicht dat je opdeed met de data van DQRA waarvan je dacht hé dat levert belangrijke informatie op over door ons geleverde zorg?

Nou er wordt natuurlijk vaak tegen ons gezegd dat we dure geneesmiddelen (biologicals) voorschrijven. Het mooie is dat in de registratie ook kosten zichtbaar zijn. Daar zaten wij als vakgroep aan de lage uitgaven kant. Wij zijn een klein algemeen ziekenhuis en wat ik meeneem uit de data is dat de kosten besteed aan biologicals bij ons reuze meevallen. Kortom de data van DQRA helpt een beeld te schetsen van de reumazorg in jouw eigen ziekenhuis wat je weer mee kunt nemen in gesprekken met het management en de Raad van Bestuur.

Kun je ons meenemen in je enthousiasme na een spiegelbijeenkomst dat je dacht dit zou ik echt aan mijn collega's aanraden want het loont hier energie in te steken?

Ja, nou het is vooral heel verrassend om je te vergelijken met andere ziekenhuizen, want het gebeurt bijna nooit dat je jezelf met anderen kunt vergelijken. We zitten eigenlijk allemaal op eilandjes en zijn allemaal bezig het voor onszelf goed te regelen. Eigenlijk zijn we best egoïstisch.


“Het zou zo mooi zijn als we bij de buurman kijken en leren van elkaars strategie.”


En kijken hoe we met deze kennis ook bij ons tot de beste zorg kunnen komen. Ik denk dat DQRA daar zeker een bijdrage in kan leveren. Hoe meer deelnemers, hoe meer data en dus ook meer vergelijkingsmogelijkheden en inzichten.

Het principe van Samen leren van de data passen we actief toe binnen onze vakgroep. Elke spiegelbijeenkomst neemt één iemand van onze vakgroep deel. We wisselen elkaar daarin af. Na de bijeenkomsten delen we de geleerde lessen en kijken we of er nog dingen zijn die we kunnen verbeteren.

Toen ik met DQRA begon wist ik niet goed wat ik ervan moest verwachten maar ik vind het stiekem wel heel leuk om op een andere manier met onze data bezig te zijn.

Wat maakt nou dat je zegt dit vind ik echt belangrijk hier moet je gewoon aan meedoen?

Ik denk dat we met zijn allen de zorg beter willen maken en houden. Dit is een stap in de goede richting, het kost relatief weinig moeite en kan wel veel opleveren. Ik denk dat er heel veel potentieel in zit.

Wat ik nog graag wil delen is hoe Yaël de Man en Marc Kok op een vriendelijke manier gestimuleerd hebben om hieraan mee te doen. Zij zijn een hele fijne drijvende kracht geweest. Daar wil ik ze een pluim voor geven!

Deel dit ervaringsverhaal

Lees alle ervaringsverhalen

Overzicht